regnkläder

Regnkläder dam bäst i test 2023 – hitta bästa regnkläder dam

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Vad vi än tycker om saken så bor vi i ett Sverige där det regnar ungefär varannan dag i genomsnitt. Då lönar det sig att ha ett vettigt regnställ, såväl för barn som för vuxen. Detta gäller oavsett vad vi gör på vår fritid, i skolan eller i arbetet. Vi har här testat några olika regnställ som finns för dam på marknaden och listat de vi anser är bäst i test.

Ska du bege dig ut i naturen på våra breddgrader så lönar det sig att tänka på att kläderna ska tåla såväl regn som vind. Innan du väljer regnställ bör du också fundera över hur mycket vatten stället behöver tåla. Alla regnjackor och regnställ är vattentåliga, det är dock inte alla som är vattentäta. Det bästa regnstället i ena situationen behöver alltså inte alltid vara det bästa i en annan.

Det finns enkla regnställ som är lätta att dra på sig om du bara ska ut en kort sväng och vill skydda dina vanliga kläder. Sedan finns det regnkläder som passar extra bra för dig som är aktiv och cyklar eller springer och därför behöver smidiga kläder som andas bra. Det finns även regnställ som passar dig som ska vara ute länge i regn och rusk och som behöver något som står emot stora mängder vatten under en lång tid. Det lönar sig alltså att tänka till innan ett köp.

Följande parametrar är bra att ta hänsyn till vid val av regnkläder:

 • Behov – det vill säga hur ofta du ska använda plagget och under vilka förhållanden
 • Material – olika material har olika kvaliteter beroende på användningsområde
 • Vattentäthet – hur mycket regn och vatten plagget ska kunna stå emot
 • Ventilation – ju mer aktiv du är desto mer behöver plagget kunna andas
 • Funktioner – reflexer, låsbara fickor, justerbara muddar och andra detaljer
 • Återimpregnering – om kläderna används mycket så behöver de tas om hand för att hålla längre
 • Storlek – se till att du får rätt storlek och tänk på att du till exempel ska kunna ha kläder under utan att det blir för klumpigt.

Mer detaljerad information om de olika parametrarna samt hur du kan välja rätt får du längre ner i texten. Där beskriver vi även lite mer om hur du ska tänka kring pris och andra faktorer.

För att utröna vilken regnjacka som blir bäst i test i år har vi testat utifrån bland annat material, vikt, komfort, vind- och vattentäthet samt extra funktioner. Vilka regnkläder för dam blir då bäst i test? Läs vidare så får ni se.

Varumärken

De märken som tagit sig in på vår lista och alltså är bäst i test är följande:

Topp 8 bästa regnställ för dam 2023

1. Haglöfs L.I.M Jacket Women

Haglöfs L.I.M Jacket Women är en regnjacka med enkel men mycket funktionell design. Den är utrymmessnål och betydligt lättare än andra jackor av liknande kvalitet. Materialet består av ett 2,5-lagers GORE-TEX Paclite Plus som med sin pålitliga prestanda ger dig det skydd du behöver när du är ute i höstvädret. Regnstället har alla funktioner du kan önska dig utan att för den skull väga mer. Regnjackan har förböjda partier som ger dig en bekväm rörlighet. Detta är den perfekta regnjackan när du inte vet vilket väder du kan vänta dig utan vill vara beredd på det mesta. Finns endast i damstorlekar.

Jackan har en trevägsjusterad huva som är försedd med laminerad och förstärkt skärm. Hela regnjackan har vattenavvisande blixtlås och det finns inga sömmar på axlar, sidor eller ärmarnas insidor. Detta leder till längre hållbarhet och minskar risken för skav. Det finns en blixtlåsförsedd bröstficka som är väldigt lättåtkomlig. Denna regnjacka är väldigt lätt då den endast väger ca 200 gram och ändå är den extremt vattentålig och kan användas i kraftigt regn under lång tid.

Priset för denna regnjacka ligger omkring 2500 kronor, vilket vi anser är mycket prisvärt sett till egenskaperna. Regnstället finns i färgerna Glacier Green, Hibiscus Red, Maroon Red, Pumpkin Yellow, Signal Yellow, Stone Grey, Tarn Blue och True Black.

Fördelar

 • Extremt lätt
 • Reflexdetaljer för att bättre synas i mörkret
 • Vattenpelare på 28000 mm

Nackdelar

 • Endast en ficka

Den fantastiska komforten ihop med den extremt låga vikten gör Haglöfs L.I.M Jacket Women till den bästa regnjackan på marknaden enligt oss.

Se priset!

 

2. Tenson Monitor Women’s Rain Set

Tenson Monitor Women’s Rain Set är ett klassiskt regnställ som är tillverkat i ett mjukt och följsamt material. Jackan skyddar bra och är en pålitlig följeslagare under regniga dagar.
Tack vare materialet MPC, som har en förmåga att stå emot väta på samma gång som det andas, är detta ett bekvämt regnställ som aldrig känns överflödigt eller opraktiskt. Detta är ett smidigt regnställ som passar dig som har ett aktivt liv och trivs ute i naturen.

Regnstället är tillverkat av polyester och bomull och jackan är ofodrad. Tre praktiska fickor samt en avtagbar huva gör att regnstället kan användas i många sammanhang.

Priset för detta regnställ ligger omkring 1000 kronor, vilket är ett mycket bra pris, och det kommer i svart färgsättning.

Fördelar

 • Mjukt och följsamt regnställ
 • Avtagbar huva
 • Många fickor

Nackdelar

 • Finns endast i svart

Tenson Monitor Women’s Rain Set är ett följsamt och bekvämt regnställ som passar de flesta tillfällen utan att kosta för mycket. Det hamnar därför högt upp på listan över bästa regnstället hos oss.

Se priset!

 

3. Haglöfs L.I.M Comp Jacket Women

Haglöfs L.I.M Comp Jacket passar utmärkt vid de tillfällen när vikten måste hållas nere. Jackan använder det ultralätta GORE-TEX Active-materialet som har en suverän andningsförmåga och skyddar bra mot väder och vind. Den stilrena designen ger en bra passform och skön rörelsefrihet. Reflexdetaljer i kläderna gör dig synlig även på vinterhalvåret. Denna jacka passar utmärkt till vandring, skidåkning och fjällturer. Finns endast i damstorlekar.

Ytorna är DWR-behandlade och är såväl vatten- som smutsavvisande och materialet består av 3-lagers GORE-TEX samt 100% polyamid. Huvan sitter åt och skyddar bra och jackan har två mittfickor med meshdelar för att öka luftgenomströmningen.

Priset för denna regnjacka ligger omkring 3000 kronor, vilket kan tyckas högt, men då får du också mycket för pengarna. Regnstället finns i färgkombinationerna Coral Pink/Aubergine och Coral Pink/Slate.

Fördelar

 • Vattenpelare på 28000 mm
 • Ultralätt
 • Mycket bra andningsförmåga

Nackdelar

 • Dyraste jackan i vårt test

Haglöfs L.I.M Comp Jacket är en av de lättaste jackorna i detta test och blir en av våra favoriter, trots priset. För den aktive kan detta mycket väl bli den bästa regnjackan.

Se priset!

 

4. Vaude Wo Luminum Jacket

Vaude Wo Luminum Jacket är en regnjacka för damer, med huva och snygg design. Jackan, med sina smidiga passform, är särskilt framtagen för att passa cyklister. Regnjackan har ett meshfoder och den är tillverkad med ett membran av Ceplex Active. Detta membran gör att jackan andas och är vind- och vattentät. Den har även en stormslå över dragkedjan som ser till att den inte släpper in vatten.
Fållen och muddarna är justerbara för att säkerställa en bra och bekväm passform. Det finns två stängda fickor med plats för mindre nödvändigheter. Det finns dessutom möjlighet att stuva undan huvan inne i kragen om du tycker att den är i vägen eller inte behövs för stunden. Reflekterande detaljer i designen gör att du syns bra även vintertid. Regnjackan, som endast väger ca 400 gram, passar bra ihop med Vaude Wo Luminum Pants.

Priset för denna regnjacka ligger omkring 1500 kronor och den kommer i svart färgsättning.

Fördelar

 • Jackan är Fluorkarbon- och PTFE-fri
 • Huvan går att gömma inne i kragen
 • Reflexdetaljer för att bättre synas i mörkret

Nackdelar

 • Finns endast i svart

Vaude Wo Luminum Jacket är en smidig och snygg regnjacka som håller vad den lovar och är framtagen speciellt för cyklister.

Se priset!

 

5. Haglöfs regnjacka dam utomhusjacka Esker

Haglöfs regnjacka dam utomhusjacka Esker passar perfekt för friluftsfantasten och skyddar bra mot väder och vind. Denna regnjacka med huva är lätt, vattentät och helt fluorkarbonfri. Jackan är tillverkad av ett 2-lagers PROOF-material, har fluorkarbonfria DWR-behandlade ytor och väger ca 410 gram. Det är en optimal skaljacka som med sin fenomenala andningsförmåga och sitt meshfodrade bålparti håller dig varm och torr i alla väder. Det finns två fickor med dragkedja och en öppen innerficka som är lätt åtkomlig även när du bär ryggsäck.

Priset för denna regnjacka ligger strax under 1500 kronor och finns i färgerna Hibiscus red, Mineral green och True black.

Fördelar

 • Har en tredubbel justerbar huva med förstärkt spets
 • Fluorkarbonfria DWR-behandlade ytor
 • Flera fickor

Nackdelar

 • Ganska dyr i förhållande till andra jackor av samma kvalitet

Haglöfs regnjacka dam utomhusjacka Esker klarar det mesta utan att tumma på utseendet och komforten.

Se priset!

 

6. Tretorn Wings Rainjacket

Tretorn Wings Rainjacket är en klassisk regnjacka i unisexmodell som passar bra i alla väder. Jackan, som endast väger ca 250 gram, är tillverkad av PVC-fritt PU och har värmesvetsade sömmar som skyddar mot regn och rusk. Både huvan och ärmarna är justerbara så att du kan få jackan att sitta perfekt vid varje tillfälle. Det finns två stora sidofickor som har vattentät öppning vilket gör att du kan förvara även fuktkänsliga saker där.

Priset för denna regnjacka ligger en bra bit under 1000 kronor vilket är väldigt prisvärt. Regnstället finns i färgerna Black och Forest green.

Fördelar

 • Jackan är PVC- och Fluorkarbonfri
 • Vindtät
 • Vattenpelare på 8000 mm

Nackdelar

 • Lite klumpig passform

Tretorn Wings Rainjacket passar både dam och herr och har väldigt låg vikt till ett väldigt bra pris.

Se priset!

 

7. Didriksons Avon Women’s Jacket

Didriksons Avon Women’s Jacket är en lätt och smidig damjacka i Galon. Galonjackan är lätt att skölja av när den blir smutsig. Jackan har dragkedja framtill samt en fast huva. Jackan är både vind- och vattentät med PFC-fri yta och den finns endast i damstorlekar. Materialet består av 100% polyester med en yta av 100% polyuretan. Den har svetsade sömmar och en vattenpelare på 8000 mm.

Priset för denna regnjacka ligger runt 500 kronor vilket är extremt prisvärt. Regnstället kommer i färgen Fuchsia.

Fördelar

 • Bra passform
 • PFC-fri yta
 • Väldigt bra pris

Nackdelar

 • Inte så bra andningsförmåga

Didriksons Avon Women’s Jacket är en galonjacka för dig som inte vill lägga en förmögenhet på regnkläder.

Se priset!

 

8. Helly Hansen Workwear regnskyddsset Waterloo

Helly Hansen Workwear regnskyddsset Waterloo är ett enkelt och pålitligt regnställ som levererar. Ytskiktet är mycket vattenavvisande och det, i kombination med det förlängda ryggpartiet, gör att du håller dig torr länge. Jackan har två fickor med lätt åtkomst och ärmarna går att justera så de smiter åt kring handlederna för att minimera läckage.

Priset för denna regnjacka ligger runt 1200 kronor vilket är ett okej pris för en jacka i denna klass. Regnstället kommer i färgerna Svart och Blå/svart.

Fördelar

 • Lätt att dra på över kläderna
 • Bra pris
 • Förlängt ryggparti

Nackdelar

 • Ingen optimal passform

Helly Hansen Workwear regnskyddsset Waterloo ger dig vad du behöver och håller dig trygg i stormen.

Se priset!

 

Viktigt att tänka på när man köper en regnjacka

Som vi nämnde i början så finns det flera saker att ta i beaktande när det är dags att investera i ett regnställ. Vi kommer här att gå in lite djupare på de olika parametrarna att ta hänsyn till för att hitta det bästa regnstället.

Behov
Hur har du tänkt använda plagget? Behöver du en enkel regnjacka att slänga på dig på väg till och från jobbet eller vill du ha ett högkvalitativt regnställ som håller dig torr varje dag när du är ute på aktiviteter med hunden? De olika behoven ställer olika krav på både pris och kvalitet och det är viktigt att anpassa köpet efter behov.

Material
Generellt sett så finns det två typer av regnställ. Dels de som är tillverkade helt i polyester och dels de som har ett ytterlager av polyuretan (det som kallas PU), som även kallas ”gummiregnkläder”. Skillnaden mellan de två är att ställ av polyester andas mycket bra men är mindre vattentäta medan ställ med ett PU-ytskikt är vattentätare men andas istället sämre. Det går oftast att se i produktbeskrivningen vilket material ett ställ är tillverkat av.

Vattentäthet
För att beskriva hur mycket vatten ett plagg tål används ofta något som kallas ”vattenpelartryck”. Vattenpelartryck betyder i klartext ”mängden vatten, i millimeter, som 1 kvadratcentimeter på regnjackan kan hålla ute per timme innan vattnet går igenom”. Med andra ord så ju högre vattenpelartryck ett plagg har, desto bättre står det emot vatten.

2 000 mm: inte direkt vattentät, men vattenavvisande
4 000 mm: fungerar till korta promenader och för att användas i lätt regn
6 000 mm: kan användas i kraftigt regn under en kort period eller när det regnar lite under lång tid
8 000-12 000 mm: står emot kraftigt regn i några få timmar eller lite regn under mycket lång tid
Över 12 000 mm: fungerar vid mycket kraftigt regn under lång tid

Ventilation
Det är viktigt att inte bara stirra sig blind på vattentåligheten hos ett regnplagg. Beroende på hur mycket du kommer att röra på dig behöver plagget också kunna andas bra, annars blir du snart varm och svettig istället. Om du till exempel ska använda regnstället när du cyklar så behöver det kunna leda bort fukten och överskottsvärmen ordentligt.

Funktioner
Som med alla typer av plagg har regnställ mer eller mindre praktiska funktioner och detaljer. Det gäller för dig att fundera över om det finns några särskilda funktioner som är viktiga för just dig. Kanske vill du kunna ha med dig mobil och plånbok i en åtkomlig och låsbar ficka. Är du ofta ute och rör på dig i mörker så kan det vara bra om det finns reflexer insydda i plagget. Andra detaljer kan vara justerbara huvor eller blixtlås längs byxbenen, för att lätt kunna trä på dem över byxorna.

Återimpregnering
Då ett regnställ kan kosta ganska mycket vill du såklart att det ska hålla i många år. Då är det viktigt att vårda det och se till att den vattenavvisande effekten sitter i så länge som möjligt. Se till att tvätta plaggen enligt tvättråden, gärna med avigsidan ut, och återimpregnera dem med jämna mellanrum. En tumregel är att det är dags att impregnera jackan när den börjar se blöt ut istället för att regndropparna ligger som pärlor på ytan eller efter ungefär fyra till fem tvättar.

Storlek
Det bästa är att köpa regnstället i butik så att du får möjlighet att prova det. Tänk på ifall du ska kunna ha kläder under och känn efter om du kan röra dig obehindrat. Om du beställer plaggen över nätet kan du antingen använda dig av storlekstabeller eller så kan du gardera dig och beställa två storlekar och sedan returnera den som inte passade.

Pris på regnställ

Vad ett regnställ kostar kan ibland ge en hint om kvaliteten, men så är inte alltid fallet då den bästa regnjackan inte alltid är den dyraste. Det är dessutom bra att fundera på dels vad du är beredd att betala rent generellt och dels vad du har för behov av kvalitet. Om du planerar att använda plagget mycket och i tuffa förhållanden så är det absolut värt att satsa på ett dyrare ställ, som i övrigt passar dina behov.

Om du däremot inte räknar med att använda plagget så ofta, utan mer vill ha det som något att dra på dig i nödfall, ja då räcker det troligen med ett lite billigare ställ som ändå fyller sin funktion och blir det bästa regnstället för just dig.

2 reaktioner på ”Regnkläder dam bäst i test 2023 – hitta bästa regnkläder dam”

 1. Det står inget om hur ”testet” gick till. Är det bara en samanställning av diverse data eller har regnställen verkligen testats på riktigt? Vattengenomsläpplighet, andning, slitage osv.

  1. Hej Bengt!
   I våra testar har vi sammanställt viktig information om produkterna. Våra tester går ut på att ge dig en bra bild av hur varje produkt fungerar, vilka funktioner eller ingredienser de har och hur de står sig mot varandra. Om inget annat anges har vi fått informationen av tillverkaren eller butikerna. Hoppas de svarade på din fråga.
   mvh Redaktionen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.